Pe 14 februarie 2024, la Muzeul Național al Literaturii Române, va avea loc o discuție cu scriitoarea Ioana Nicolaie ”despre cum și pentru cine scriem”.
Va modera discuția scriitoarea Maria Șleahtițchi.
Evenimentul face parte dintr-un șir de activități, organizate de Muzeul Național al Literaturii Române cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.
Discuția cu scriitoarea Ioana Nicolaie, la care vor participa cititori și reprezentanți ai comunității de scriitori din Republica Moldova, se va desfășura cu începere de la ora 15.00, în Sala Galbenă, strada Alexei Mateevici, nr. 79, Muzeul Național al Literaturii Române.
Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. După absolvirea liceului „George Coșbuc” din orașul Năsăud, a devenit studentă la Facultatea de Litere a Universității din București, pe care a absolvit-o în anul 1997. În 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiași facultăți.
După absolvire a lucrat în presă și în domeniul editorial (a colaborat ca redactor la editurile Humanitas, Casa Radio, Polirom și Paralela 45). Este jurnalistă (colaborează la Tribuna învățământului). Vreme de câțiva ani a moderat Campionatul poveștilor la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este membru fondator și director general al Fundației Melior prin care derulează din 2014 proiecte educativ-umanitare. A realizat până acum nu mai puțin de 16 Biblioteci Melior.
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.
A publicat mai multe volume de versuri: Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf, Autoimun (desemnat de către Uniunea Scriitorilor Cartea Anului în 2013); antologia Lomografii; romane: Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă, Pelinul negru, Cartea Reghinei (Premiul Radio România Cultural pentru Proză 2020, Premiul Naţional pentru Proză Iași, Premiul Agenţia de Carte, Premiul Observator Cultural Lyceum), Tot înainte.
Literatură pentru copii: Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii, Ferbonia, Vertijia, Călătoria lui Medilo, Spionul KME și, sub pseudonimul Robert Ersten, Cum am supravieţuit clasei a VIII-a și Cum să spui te iubesc.
A fost nominalizată la premii naţionale și internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award.
Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, Cerul din burtă a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar O pasăre pe sârmă a fost tradus în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în douăzeci și șase de volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiţă, Cartea simţurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la poliţie etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).
Invitată pentru lecturi și conferinţe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecții din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Mexic, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.
Surse:
Mai multe articole
Vernisarea expoziției „La vânat de… scriitori”: Mihai Ștefan Poiată, debut la 75 de ani
Scriitori fără frontieră: întâlnire cu Dan Alexe la MNLR Chișinău
Ateliere de lectură, desen și scriere creativă: “Poeții copiilor, poeții cetății”