17 mai 2024

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Casa-muzeu „Alexandru Donici”

Casa-muzeu „Alexandru Donici” | Casa-muzeu „Constantin Stamati” | Casa-muzeu „Grigore Vieru”


Casa-muzeu „Alexandru Donici”


Casa-muzeu „Alexandru Donici” este un muzeu de rang național din satul Donici, raionul Orhei, Republica Moldova (redenumit după fabulist; în trecut – Bezin). Acesta este casa în care s-a născut poetul fabulist basarabean/moldovean Alecu Donici.
A fost declarat muzeu în 1977.
Înaintea înființării, casa familiei Donici era folosită ca școală (în perioada sovietică).


Casa este plasată în mijlocul unui mic parc, iar în preajmă se găsește o bisericuță a Donicilor, ridicată de tatăl poetului, mormintele de familie, precum și izvorul „Stânca”, amenajat de familia lui Dimitrie și a Elenei Donici.

Casa-muzeu este alcătuită din 4 camere. Două din ele, casa-mare și cabinetul de lucru al fabulistului, sunt amenajate cu obiecte caracteristice pentru secolul al XIX-lea, cu covoare moldovenești, dar și cu mobilier în stil egiptean (atunci la modă) și parchet. Altele două sunt săli de expoziție care prezintă viața și activitatea marelui fabulist.
Muzeul conține și o colecție bogată de articole de uz casnic, printre care doar un singur obiect personal al poetului, care s-a păstrat până în prezent, o armă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Este adunată o colecție impresionantă de publicații ale acelor vremuri, precum și documente și imagini care, într-un fel sau altul, au legătură cu viața fabulistului.