14 iunie 2021

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Miercurile literare la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Miercurile literare la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au debutat cu dezbaterea „Drept și literatură: Constantin Stere”, la care au participat scriitorul nonagenar Vladimir Beșleagă, doctorul în drept Teodor Papuc, studenți de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, cărora li s-au alăturat Tatiana Ciocoi, doctor habilitat în filologie, și Nicolae Popa, scriitor. Ceilalți au fost de-ai casei: scriitori, muzeografi și cercetători de la MNL. Evenimentul a avut loc la noul sediu al muzeului, str. Alexei Mateevici, nr. 79.Reportaj fotografic de Nadejda Roșcovanu.

Secvențe de la inaugurarea noului sediu al Muzeului, 22 mai 2021, prin vernisarea expoziției stradale „Scriitori din cronica Unirii”. Reportaj fotografic de Nadejda Roșcovanu, șefa Laboratorului fotografic al MNL.

Donație de carte de la scriitorul Vladimir Beșleagă

Scriitorul Vladimir Beșleagă a făcut o donație importantă de carte pentru Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. Colecția cuprinde toată documentarea care a stat la baza romanului istoric „Cumplite vremi”: cronici românești, polone, turcești; cărți istorice despre secolul al XVII-lea; hărți; notele de lectură și conspectele lui Vladimir Beșleagă. Toate documentele se vor păstra într-un fond aparte al muzeului și vor fi accesibile cercetătorilor.

Vernisarea expoziției „Scriitori din cronica Unirii: Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu”

În preajma zilei unirii Basarabiei cu România, pe 26 martie, la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a avut loc vernisarea expoziției Scriitori din cronica Unirii: Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Au prezentat: Vladimir Beșleagă, Margareta Curtescu, Vasile Malanețchi. Moderatoare: Maria Șleahtițchi. Expoziția este gândită ca o evocare a unor etape din istoria unirii neamului și un omagiu adus celor doi scriitori care au avut o contribuție esențială la Unirea Principatelor din 1859: Vasile Alecsandri, de la a cărui naștere, pe 21 iulie, se împlinesc 200 de ani, și Mihail Kogălniceanu, de la a cărui trecere în neființă, pe 1 iulie, se împlinesc 130 de ani. Curatorul expoziției: Vasile Malanețchi.

Galerie foto | Galerie video

Expoziția „Personalități ale culturii naționale: Ciprian Porumbescu, Lucian Blaga, Alexei Mateevici”

Ziua Culturii Naționale. Vernisarea expoziției „Sânte firi vizionare”: Constantin Stamati și Alexandru Donici


Colocviul „Vlad Ioviță, prozatorul și cineastul. 85 de ani de la naștere”

Au participat: Alexandru Burlacu, profesor și critic literar; Dumitru Crudu, scriitor; Felicia Cenușă, cercetător; Maria Șleahtițchi, scriitoare, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”; Lucia Țurcanu, critic literar

Galerie foto

Vernisarea expoziției „Nicolae Răileanu, fotograful fără duminici”

Curator: Nicolae Pojoga

Autor fotografii: Nadejda Roșcovanu

Vernisarea expoziției „Valentin Mândâcanu – un ostaș neînfricat al Limbii Române”


Gala laureaților Concursului Național de Eseuri „Scriitori din localitatea mea”


* * *

Zilele Europene ale Patrimoniului. Maraton poetic

Vernisarea expoziției de (c)arte și colocviul Paul Goma, din „calidorul” posterității. 85 de ani de la nașterea scriitorului

2 octombrie 2020

Lansare de carte: „Alexandru Plămădeală: un promotor al frumuseții clasice”

Vernisaj. Expoziția de (c)arte „Valentina Rusu Ciobanu: 10 portrete de scriitori din colecția Muzeului Național de Literatură «Mihail Kogălniceanu» la 100 de ani de la nașterea artistei”

Vernisarea expoziției de (c)arte și medalionul literar „Centenar. Andrei Ciurunga, poetul temnițelor comuniste”

Lansarea cărții „Masa de sărbătoare” de Irina NECHIT

26 noiembrie 2020, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”