Casa-muzeu „Alexandru Donici” | Casa-muzeu „Constantin Stamati” | Casa-muzeu „Grigore Vieru”
Casa-muzeu „Constantin Stamati”
Casa-Muzeu a scriitorului, jurnalistului și politicianului Constantin Stamati.
În anul 1988, la Ocnița a fost deschis complexul memorial dedicat lui Constantin Stamati.
Complexul include: conac-muzeu, bust și teiul vechi.
În anul 1992, complexul a dobândit statutul de muzeu.
Scriitor – luminist Constantin Stamati (1786-1869) este o figură remarcabilă în literatura română. El a încercat să reînvie în creațiile sale trecutul, care se diferențiază prin calitățile pozitive pentru „educația contemporanilor săi”.
Lucrările lui Constantin Stamati, fără îndoială, a îmbogățit literatura română. Cele mai faimoase opere sunt „Domnul Moldovei”, „Suceava și Alexandru Cel Bun secolul al XV-lea”, „Despre Basarabia și cetățile ei vechi”, „Ștefan cel Mare VI și sabia lui curajoasă Arbore”, etc.
În anul 1866 Constantin Stamati, a fost ales membru în societatea literară Românească. Aceasta, nu a fost singura lui pasiune. El a fost, de asemenea, un membru al Societății Imperiale de Istorie și Antichități din Odesa, membru al Societății de Medici și Naturaliști din Iași, a vorbit limba rusă, greacă și franceză, a îndeplinit mai multe funcții importante în Chișinău.
Spre sfârșitul vieții sale, el se stabilește în conacul său de la Ocnița, unde a murit în anul 1869.
În anul 1988, la Ocnița a fost deschis complexul memorial dedicat lui Constantin Stamati.
În muzeul-conac, a fost recreată camera a șapte scriitori, birou și o cameră în care este comemorată amintirea despre urmașii lui C. Stamati.
Muzeul are 350 de articole, inclusiv: mobilier, cărți, fotografii, ziare și reviste.