13 ianuarie 2025

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Rodica IUNCU, la 70 de ani de la naștere

Rodica IUNCU, scriitoare, fină observatoare a vieții culturale, rotunjește o vârstă frumoasă, vârsta realizărilor și a noilor proiecte. La Mulți Ani, distinsă  Doamnă! Va urăm sănătate, noi împliniri și noi bucurii împărtășite cu oamenii dragi pe care îi aveți în preajmă.

Rodica IUNCU s-a născut la 23 februarie 1952 în satul Larga, raionul Cahul, RSSM. A studiat la Școala Specială de Muzică „ Eugen Coca” a Conservatorului din Chișinău, astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, (1959 – 1970). În perioada 1970-1975 și-a făcut  studiile la  Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova. Începând cu anul 1975, Rodica Iuncu desfășoară o carieră profesională în continuă ascensiune: redactor la Radio Moldova (1975-1978), reporter, șefa Secției de Arte la săptămânalul „Literatura și Arta” (1978-1991), secretar general de redacție la revista „Sud-Est Cultural” (1991-1995), redactor-comentator, redactor-șef adjunct la săptămânalul „Flux” (1995-1997). La moment, semnează articole la „Gazeta de Chișinău”. A fost consilieră  a Ministrului Culturii (1997-2001). A publicat prima sa carte, „ Spectacolul scenei și al vieții”, în 2007. A colaborat la diferite reviste literare și de cultură, unde a publicat interviuri, eseuri dedicate artiștilor și interpreților de muzică clasică. În textele ei transpare și propria-i personalitate, extrem de scrupuloasă în documentare și selectare a subiectelor, abordate cu originalitate, sensibilitate și coerență, și mai ales, prin prisma unei culturi muzicale impresionante. Aceasta o ajută să reliefeze veridic chipuri, caractere, destine, să reconstituie crâmpeie importante ale vieții culturale din Moldova.  

Rodica IUNCU este membră a Uniunii Scriitorilor și a Uniunii Muzicienilor din Moldova. Deține titlul de Om Emerit al Culturii, 1980.

Cărți publicate:

Rodica Iuncu, Spectacolul  scenei  și al vieții, Chișinău, Ed. Periscop, 2007. 

Rodica Iuncu, Păstorul solitar sau Naiul lui Vasile Iovu, Chișinău, Combinatul Poligrafic, 2015.

Referințe:

„Spectacolul scenei și al vieții” este, înainte de toate, o carte scrisă de un om de o admirabilă compatibilitate structurală cu arta operei și muzica academică. Este o carte care, dincolo de scriitura minuțios elaborată și de postura exegetului imparțial pe care autoarea și-o asumă, lasă, totuși, impresia de a fi fost scrisă cu sentiment și participare, sentiment care ți se transmite și ție, ca cititor.

                                         Constantin Cheianu. Prefață la Spectacolul  scenei  și al vieții, 2007.

Am ales să mă refer nu atât la acea evidentă complexitate a personajelor acestui volum, cât, mai degrabă, la periplul fascinant într-un spațiu cultural, identitar și, implicit, unul estetic-artistic pe care Rodica Iuncu îl realizează în fiecare din eseurile acestei cărți. Și o face într-un mod captivant.

                              Oleg Garaz. Postfață la Spectacolul scenei și al vieții, 2007.