Distinsa Doamnă Larisa TUREA este la vârsta împlinirilor. Cu acest prilej avem onoarea să-i adresăm calde felicitări, însoțite de înalta noastră considerație. Stimată Doamnă, succesele profesionale pe care le-ați obținut de-a lungul anilor au fost susținute de perseverenţă și asiduitate constantă. Desfășurând o prodigioasă activitate de critic de teatru și de cinema, fiind autoare a unor cărţi importante, dedicate memoriei noastre culturale și sociale, sunteți o prezență importantă în spațiul artelor din Republica Moldova. Înzestrată și cu alese calităţi umane, Vă urmaţi cu fidelitate predestinarea, perpetuând binele și frumosul.
La mulţi ani rodnici şi fericiţi, succese notabile în tot ceea ce faceţi, prosperitate şi simple bucurii cotidiene!
***
Larisa TUREA, scriitoare, critic de teatru și cinema, jurnalist cultural, eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, președinta secției moldovenești a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, s-a născut pe 29 februarie 1952, în Călinești, Fălești, în familia profesorilor Nestor și Olimpia Pleșca. Absolventă a școlii medii din Cuhnești, Glodeni (1969). Pasionată de cuvânt încă de pe timpul când era elevă, devine studentă la Facultatea de Filologie (secția Jurnalism) a Universității de Stat din Chișinău, pe care o absolvă în anul 1974.
Larisa TUREA își începe activitatea jurnalistică la cotidianul „Moldova Socialistă”. În anul 1977, este angajată la revista „Moldova” în funcție de redactor, apoi de șef al secției Arte și Literatură. În perioada 1987-1992, este redactor-șef al revistei de cinema „Lanterna magică”, ulterior, redactor-șef al revistei de cultură și artă „Sud-Est”.
Pe parcursul anilor 1992-1997, activează în calitate de viceministru în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor al Republicii Moldova, consilier al ministrului și șef-adjunct al Direcției principale Teatru și Instituții de Învățământ Artistic. Expert în Comisia pentru Cultură a Consiliului Europei (1993-1997).
Va mai deține funcțiile de secretar literar al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău (în cadrul acestei instituții de cultură, fondează și redactează „Gazeta Teatrului Național”) și al Teatrului „Eugene Ionesco”. Pe parcurs, desfășoară și activități didactice, ținând cursuri universitare la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Stat a Artelor, Academia de Administrație Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova.
Este autoarea mai multor studii și articole de critică teatrală și cinematografică, apărute în antologii și reviste de specialitate din țară și de peste hotare. Monodrama sa „Portret de grup cu Sfântul Nicolae” a fost publicată în antologia „Dramaturgi basarabeni de astăzi” (București: Editura Teatrul Azi și Fundația Camil Petrescu, 2008), fiind montată în regia lui Nelly Cozaru în cadrul Atelierului de dramaturgie al Teatrului Național „Mihai Eminescu” (2003).
Larisa Turea deține premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și alte premii literare importante.
A debutat în revista „Moldova” (nr. 1, 1967) cu poeziile „Plecare” și „Moldova”. Este prezentă cu un grupaj de versuri în volumul colectiv „Dintre sute de catarge” ( Editura Literatura Artistică, 1980).
Cărți publicate:
„Portrete în relief”, Chișinău: Cartea Moldovenească, 1987.
„Cartea Foametei” (în colaborare cu Valeriu Turea). Chișinău: Universitas, 1991.
„În do major” / Eugeniu Doga”. Chișinău: Tipografia Centrală, 2007.
„Cartea Foametei”, ediția a doua, revizuită. București: Curtea Veche, 2008.
„ABC Doga, un destin în do major”. Chișinău: Prut Internațional, 2018.
„Cartea Foametei”, ediția a treia, îmbogățită. Chișinău: Cartier, 2021.
Mai multe articole
VERONICA BOLDIȘOR – 60 DE ANI DE LA NAȘTERE
Aurelian Silvestru, 75 de ani de la naștere
Eugen Lungu, 75 de ani de la naștere