25 aprilie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

O seară de creație cu Jiři Našinec

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ambasada Republicii Cehe, organizează „O seară de creație cu Jiři Našinec”.

Evenimentul se va desfășura la data de 19.05.2023, în Sala galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române, cu începere de la ora 14.30, și vine în continuarea evenimentului festiv de înmânare a Distincției de Stat acordate de Președintele Republicii Moldova, dna Maia Sandu.

Cunoscutul romanist și traducător din literatura română s-a născut la 20 aprilie 1950 în Křižatk, Cehoslovacia. A tradus peste 50 de volume din literatura română, printre care și opere aparținând unor scriitori din stânga Prutului, cum ar fi: Vladimir Beșleagă (Zbor frânt), Aureliu Busuioc (Pactizând cu diavolul), Iulian Ciocan (Înainte să moară Brejnev), Nicolae Rusu (Șobolaniada) etc. Traducerea unor autori din Republica Moldova a fost pentru Jiři Našinec „un fel de datorie morală”, afirmă traducătorul, „fiindcă înaintea anului ’89, înaintea revoluției, în Cehia apărea numai Ion Druță și acesta pe deasupra tradus din rusește, nu din românește, așa că trebuia să vină cineva care să arate că în Basarabia se scrie și altă literatură decât cea neosămănătoristă”.

Pentru „serviciile deosebite aduse promovării limbii și culturii literare române în Republica Cehă”, Jiři Našinec a fost decorat cu mai multe premii și distincții, printre care și  Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor, acordat de Președintele României.