Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Universității de Stat din Moldova și Uniunea Scriitorilor din Moldova, organizează expoziția jubiliară MIHAI CIMPOI, OMUL-DESTIN: 80 de ani de la naștere.
Expoziția prezintă viața și opera lui Mihai Cimpoi în cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii și obiecte personale.
Evenimentul va include omagii aduse jubiliarului, evocări, discuții. Alături de omagiat, vor fi scriitori, cercetători, muzeografi, oameni de cultură, prieteni ai muzeului.
Expoziția va fi vernisată marți, 6 septembrie 2022, ora 16.00, în Sala de expoziții nr. 1, str. Alexe Mateevici, nr. 79, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și va putea fi vizitată până pe 23 octombrie 2022.
***
Mihai CIMPOI (03.09.1943, Larga, Hotin, România) este critic, istoric literar, eminescolog, filozof al culturii.
Absolvent al Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1965). Membru de onoare al Academiei Române (1991); membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (1992); membru al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg, Austria (2015); membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Organizației Mondiale a Scriitorilor (PEN); membru al Societății Internaționale pentru Investigații în Domeniul Literaturii pentru Copii și Tineret (1975); director de onoare al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” (1999); redactor la revista „Nistru” (1965-1972), la editurile Cartea Moldovenească și Lumina (1974-1982), la Enciclopedia Moldovenească (ESM) și Enciclopedia Literatura și arta Moldovei, secretar literar și consultant la Teatrul de Stat „Mihai Eminescu” (1982-1983) și Teatrul poetic „Alexei Mateevici” (1986-1987); președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1991-2010); membru al colegiului de redacție al revistelor „Viața Basarabiei”, „Intertext”, „Metaliteratură”, „Noua Revistă Filologică”, „Philologia”, „BiblioPolis”, „Mihai Eminescu: buletin”, „Contact internațional”, „Litere”, „Studii de știință și cultură”, „Vatra veche”, „Viața românească” etc. Începând cu anii ’60, publică recenzii, studii critice, impunând în gândirea critică o direcție nouă eseistico-estetică.
***
„Mihai Cimpoi are un fel al său de a gândi și a analiza. De aceea, se poate vorbi și de un stil propriu, bogat în noțiuni de ordin istorico-literar. Criticul nu se mulțumește cu simpla menționare a temelor și problemelor, dar caută să descopere în opere aspecte estetice, să sublinieze calitățile intrinseci ale lor” (Vasile COROBAN, „Prefață”. În: „Narcis și Hyperion” de Mihai CIMPOI. Chișinău: Literatura artistică, 1979, p. 2).
Mai multe articole
„Darul de Crăciun” la Muzeul Național al Literaturii Române: expoziție de ilustrații și gravuri semnate de Alexei Colîbneac
Lansare de carte la Muzeul Național al Literaturii Române: Ecoul Secundei de Maria MOCANU
Vernisarea expoziției „La vânat de… scriitori”: Mihai Ștefan Poiată, debut la 75 de ani