4 iunie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Vernisarea expoziției itinerante POEȚI CONTEMPORANI CU EMINESCU

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Botoșani și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, organizează, pe 30 august 2022, la ora 14.00, vernisarea expoziției itinerante „Poeți contemporani cu Eminescu”.

Expoziția a fost concepută de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și inaugurată la Botoşani, pe 21 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, fiind ulterior expusă în mai multe instituții culturale din România.

În cadrul evenimentului, se va prezenta activitatea poeţilor de pe vremea lui Eminescu, de la Gheorghe Asachi la Iulia Hasdeu, reflectând procesul poetic românesc din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Vor participa reprezentanți ai Memorialului Ipotești, muzeografi, scriitori, critici literari, prieteni ai muzeului.

Discuția va fi moderată de Maria Șleahtițchi, directorul general al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”: str. Alexei Mateevici, nr. 79,  Sala de expoziții nr. 1.

Expoziția va fi deschisă în perioada: 30 august – 23 octombrie 2022.

„În timpul vieții mulți dintre ei aveau însă o anume celebritate, intrând în ierarhiile valorice cu locuri bine definite. Vestita rumoare din saloane pe care o produceau era la nivelul orizontului de așteptare al masei culturale, fenomen înregistrat neapărat de T. Maiorescu: «…în încercările lor, fie cât de restrânse în privința sferei de idei în care se mișcă, arată o natură mai aleasă, simțiri simple, dar neafectate, și produc în cetitor acea impresie senină, care este adevărata binefacere a artelor frumoasă». (Sigur că azi ni se pare amuzant că naivele O lacrimă sau O iluziune pierdută făceau odată furori între ceaiuri și cozonaci.) Luată în totalitate, contribuția lor nu pare deloc neglijabilă”. (Eugen Lungu, „La o nouă ediție”. În: „Poeți de pe vremea lui Eminescu”, antologie, ediția a III-a. Chișinău: Cartier, 2016, p. 11).