Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”
29 martie 2022
Ninsori în primăvară: Gheorghe Gheorghiu – 100 de ani de la naștere
În cadrul „Miercurilor Literare”, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează evocarea scriitorului Gheorghe Gheorghiu (30.03.1922 – 04.04.2009), de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani.
Prozatorul și istoricul literar Gheorghe Gheorghiu s-a născut la Vulcănești. A studiat la Liceul de băieți „Regele Carol II” din Bolgrad. Este absolvent al Facultății de Filologie, Institutul Pedagogic „Ion Creangă” (1956). Activează în calitate de șef de secție și redactor la revista „Nistru”, consultant la Uniunea Scriitorilor, redactor-șef la Editura „Literatura Artistică”.
Debutează în presă cu poezie în anul 1939, editorial – cu volumul de povestiri „Început de primăvară” (1955). Prozator și eseist, Gheorghe Gheorghiu este autorul volumelor: „Drumuri și poteci” (1958), „În pas cu viața” (1959), „Hai cu noi, prietene!” (1959), „Bate primăvara-n geam…” (1960), „În rând cu oamenii” (1960), „Pasarea albă” (1962), „Ștrengărița” (1963), „Poarta spre lume” (1966), „Poiana ciutei” (1966), „Ursa mare” (1969), „Căpitanii Fulgerului” (1972). A mai publicat romanele „Căldura pământului” (1965), „Ninsori în primăvară” (1974) și „Întoarcere la dragoste” (1984) etc. Culegerea de eseuri „Destine literare” (1999) este consacrată scriitorilor interbelici din Bugeac. În ultimii ani de viață, scriitorul a publicat proză memorialistică „Rătăcind prin ani. Memorii, file de jurnal” (2005).
Activitatea literară i-a fost apreciată cu un șir de premii și distincții.
***
„Mai mulți scriitori moldoveni și-au câștigat pe drept cuvânt titlul onorific de „frate al pământului” instituit în literatura noastră de către poetul Andrei Lupan. La unii scriitori înfrățirea cu pământul se manifestă sub forma unui atașament filial față de ținutul natal… Sfera de observație a lui Gheorghe Gheorghiu este stepa Bugeacului, „domoală și largă”, „înfrățită cu orizontul”, viața „câmpenilor care poartă în ochi liniștea acestor larguri, iar în inimi tăria pământului acesta învârtoșat de veacuri”. (Eliza BOTEZATU).
„Gh. Gheorghiu este, se poate spune, un povestitor epic pur, în sensul că își dizolvă individualitatea în universul creat, fără a-și rezerva în el un loc aparte pentru sine, un alt mod de manifestare decât prin tablourile pictate, prin chipurile zugrăvite. Stilul acestei narațiuni obiective, străin de orice efecte stilistice, de căutări de a-l fascina și epata pe cititor, este simplu, sobru.” (Anatol GAVRILOV)
„Prozatorul a avut răbdarea și insistența de a merge, pas cu pas, pe urmele lui Teodor Nencev, căzut în război, dând și de mormântul poetului, în Letonia. Gheorghe Gheorghiu a fost primul care ni l-a readus pe Andrei Ciurunga, poet cu un destin dramatic, originar din Cahul, stabilit cu traiul, după 1944, în România, unde a cunoscut calvarul închisorilor …” (Victor PROHIN)
***
Evenimentul va avea miercuri, 30 martie 2022, la ora 15.00.
Str. Alexie Mateevici, 79, Sala de expoziții nr. 1.
Vor participa scriitori și oameni de cultură.
Mai multe articole
SCRIITORI FĂRĂ FRONTIERE: Invitatul lunii octombrie 2024 este scriitorul Adrian G. ROMILA, autorul celui mai premiat roman al anului 2024
Vernisarea expoziției „Frații mei de sânge, de-am ajuns aci, Nu e nici o moarte care ne-ar muri” – Leonida Lari, 75 de ani de la naștere
AGNESA ROȘCA – 95 DE ANI DE LA NAȘTERE