2 octombrie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Vitalie CIOBANU, scriitorul care vorbește în limbaj european despre aspirațiile basarabenilor

Muzeul Național al Literaturii Române îi urează scriitorului Vitalie Ciobanu ani mulți, inspirație și noi cărți!

Născut la 4 mai 1964 în orașul Florești (RSS Moldovenească, URSS). Prozator, eseist, critic literar, analist politic. Licențiat în jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova (1986). Redactor-şef adjunct la editura Hyperion (1986-1993). Co-fondator şi redactor-şef al revistei Contrafort (1994). Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1992); membru al Uniunii Scriitorilor din România (1993); membru al PEN Centrului Internațional (1995) și președinte al PEN Centru Moldova (2004). Comentator la Radio Europa Liberă, comentator și realizator al podcastului Cultura la frontieră (2023); colaborator permanent la postul de radio Deutsche Welle (2022).

Opera

Debut editorial: Schimbarea din strajă (Chișinău: Hyperion, 1991 – roman);

Alte cărți publicate (selectiv):

Frica de diferenţă (București: Editura Fundației Culturale Române, 1999 – eseuri); Valsul pe Eşafod: 30 de pretexte literare şi un Jurnal la Praga (Chișinău: Cartier, 2001 – eseuri); Anatomia unui Faliment geopolitic: Republica Moldova (Iaşi: Polirom, 2005 – eseuri); Literatur express. Europa de la fereastra vagonului. Jurnal pe două voci (București: Humanitas, 2007 – jurnal realizat împreună cu scriitorul Vasile Gârneț); Scribul în grădina fermecată. Jurnal de lectură (Chișinău: Arc, 2014 – eseuri și critică literară); Zilele după Oreste (București: Huamnitas, 2019 – proză scurtă); „Stat captiv”, mod de folosire: Republica Moldova

O cronică subiectivă (Chișinău: Cartier, 2024 – eseu) ș.a.

Premii: pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1991); pentru Eseu al Uniunii Scriitorilor din România (1999), pentru Jurnal/Memorii al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România (2007); pentru Eseu și Critică literară al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2014); pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2019).

Premiul Național al Republicii Moldova (2021).

Referințe critice

„Cronică a unei adânci crize morale și de identitate prin care trece eroul principal și, implicit, întreaga suflare românească a epocii investigate, Schimbarea din strajă mi se înfățișează și drept o scriere polemică, ce refuză cu îndrăzneală tiparele tradiționale ale romanului istoric.” (Vasile GÂRNEȚ)

***

„Că este vorba de eseu, cronică literară, foileton, interviu sau comentariu politic, Vitale Ciobanu include în demersul său auctorial de azi o permanentă reevaluare a propriilor opțiuni și partizanate pe care și le-a asumat la începutul proiectării lumii sale natale în vârtejul postcomunismului.” (Dorin TUDORAN)  

***

„Observator fin și comentator lucid al comediei umane de pe ambele maluri ale Prutului, Vitalie Ciobanu are forța morală de a se privi pe sine, ca intelectual român din Basarabia, cu detașarea necesară oricărei conștiințe clare și responsabile.” (Carmen MUȘAT)

***

„… Vitalie Ciobanu a debutat la editura Hyperion cu cel de-al doilea roman al său, după ce primul, scris la 16 ani, fu pierdut irecuperabil. Faptul este consemnat de Vasile Gârneţ, care semnează prima cronică la romanul congenerului său . Schimbarea din strajă, care nu s-a bucurat de o receptare pe potrivă nici la apariție (în iunie 1992 mai semnează o cronică Nicolae Popa ), nici mai târziu, fiind pomenit doar în liste generale şi cu referinţe sumare, este unul dintre cele mai simptomatice romane, prin care putem observa întregul proces convulsiv de recuperare a literaturii române și a celei occidentale, într-un efort aproape disperat de sincronizare cu discursul romanesc al timpului.” (Maria ȘLEAHTIȚCHI)

***

„Un text de Vitalie Ciobanu funcționează fără hiaturi și sincope, ca un mecanism de precizie bine rodat, al cărui tic-tac e complinit, la nivel stilistic, de o expresie sobră, uneori poate chiar aridă, dar fără spuma multicoloră a artificiului.” (Eugen LUNGU)

Volume din colecția ”Cărți” a Muzeului Național al Literaturii Române