Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, organizează expoziția și medalionul literar: „Scriitorii promoției ’70. Portret în grup: Marcela Benea, 75”, în semn de omagiu pentru poeta Marcela Benea, la cei 75 de ani de la naștere.
Expoziția prezintă viața și opera Marcelei Benea în cărți, manuscrise, documente, artă plastică, fotografii ș.a.
Evenimentul se va desfășura miercuri, 07 iunie 2023, ora 16.00, Sala de expoziții nr. 1, str. Alexe Mateevici, nr. 79, Muzeul Național al Literaturii Române.
Expoziția „Scriitorii promoției ’70” va putea fi vizitată până pe 03 ianuarie 2024, iar „Portretul în grup” dedicat Marcelei Benea – până pe 02 iulie 2023.
***
Poeta Marcela Benea s-a născut pe 4 iunie 1948, în satul Văratic, raionul Râșcani. Licențiată în filologie la Universitatea de Stat din Moldova (1972). A fost profesoară de limba română, redactor la Editura Cartea Moldovenească, redactor literar la Filarmonică, redactor superior la Radio Moldova (1977-1986).
În 1966, debutează cu versuri în săptămânalul „Cultura”, iar editorial în volumul colectiv Dintre sute de catarge (1973). Peste un an, apare volumul de debut al Marcelei Benea, Zestre, cu o prefață de Grigore Vieru. În 1988, apare cel de-al doilea volum intitulat Poveste neterminată, cu o prefață de Eugen Lungu.
Textele Marcelei Benea au apărut în diverse publicații: „Moldova”, „Nistru”, „Literatura și arta”, „Glasul Națiunii”, „Tinerimea Moldovei”, „Contrafort”, „Revista Română”, „Revista literară” ș.a.
Premii și distincții:
Premiul I la Concursul republican televizat de poezie tânără, Chișinău, 1966; Premiul I la Concursul Unional televizat de poezie tânără, Moscova, 1966; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul Evadare din frescă, Chișinău, 2008; Premiul Ministerului Culturii și Turismului din Republica Moldova, al Biroului de Informare al Consiliului Europei din Republica Moldova și al Bibliotecii Naționale pentru cartea Evadare din frescă care s-a situat în topul celor mai citite cărți în anul 2008; Premiul Vasile Coroban al Revistei Săptămâna pentru anul 2014; Premiul Festivalului Internațional Primăvara Europeană a Poeților, ediția a IV-a, pentru volumul de poeme Traducătorul de suferințe, Chișinău, 2016; Premiul Uniunii Scriitorilor din România (filiala Chișinău) pentru volumul de poeme Traducătorul de suferințe, 2016; Premiul USM Opera Omnia pentru întreaga activitate, anul 2021; Medalia „Mihai Eminescu”, Chișinău, 2022.
Opera:
Zestre, poezie, Chișinău, 1974; Poveste neterminată, poezie, Chișinău, 1988; Evadare din frescă, poezie, Chișinău, 2008; 101 poeme, București, 2012; Traducătorul de suferințe, poezie, Chișinău, 2015; Rupere de nori, poeme, Chișinău, 2021; Eu sunt cartea, antologie de versuri, Chișinău, 2022.
NOI
Memoriei lui Leonard
Noi nu am făcut nuntă
ca toţi oamenii normali ce se iubesc –
tu nu ai purtat costum de mire
eu nu am îmbrăcat rochie de mireasă;
noi nu am avut o casă a noastră
noi nu am adunat în ea lucruri
mobilă covoare veselă –
noi nu am aşteptat oaspeţi;
noi nu am aşteptat să se nască
un copil, al nostru –
noi aşteptam un rinichi salvator
iar tot ce ni s-a întâmplat
fulgerător
fără timp de gândire
nu s-a potrivit nicidecum
cu ce li s-a întâmplat altora –
alţii îşi făceau planuri de viitor
alţii râdeau alţii cântau alţii erau fericiţi
alţii erau prezenţi peste tot –
noi stăteam în acelaşi punct
şi luptam cu orgoliul morţii
noi ne agăţam de speranţă
ca de un fir invizibil
extrem de fragil
noi încercam din toate puterile
să ajungem pe un câmp imaginar
de trifoi cu patru foi
dar morţii nu i-a păsat de dragostea noastră
dar morţii nu i-a păsat de speranţele noastre –
cu o singură mişcare brutală
pe tine te-a cosit
pe tine
şi tot câmpul acela imaginar
de trifoi cu patru foi.
(„Viața Basarabiei”, nr. 2, noiembrie, 2021, p. 113)
Notă: Poezia a fost scrisă pe 04.XI.2021, în jurul orei 23.00. Pe 4 noiembrie 1975, în jurul orei 23.00, medicii încercau să-l readucă la viață pe tânărul poet Leonard Tuchilatu. Nu s-a putut.
Mai multe articole
Vernisarea expoziției „La vânat de… scriitori”: Mihai Ștefan Poiată, debut la 75 de ani
Scriitori fără frontieră: întâlnire cu Dan Alexe la MNLR Chișinău
Ateliere de lectură, desen și scriere creativă: “Poeții copiilor, poeții cetății”