18 mai 2024

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Lansare de carte la Muzeul Național al Literaturii Române: „PAUL GOMA ȘI EUROPA LIBERĂ” de Sergiu Musteață

La data de 29 martie, Muzeul Național al Literaturii Române lansează volumul „Paul Goma și Europa liberă” – o culegere de documente îngrijită de Sergiu Musteață (arheolog expert, înscris în Registrul Arheologilor din România și din Republica Moldova; conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”; autor a 8 monografii, 4 culegeri de documente, peste 300 de articole științifice, editor a două reviste anuale etc.).

Volumul „Paul Goma și Europa liberă” face parte din seria de documente a proiectului „Pe urmele Europei Libere”, inițiat în 2013 grație accesului oferit la Arhiva Hoover de la Stanford (unde se află cea mai mare parte a documentelor postului de radio Europa Liberă/Radio Libertatea).

Lucrarea reflectă contribuția scriitorului și disidentului român, cu origini basarabene, Paul Goma (02.10.1935 – 25.03.2020) la emisiunile Serviciului românesc al Europei Libere în perioada războiului rece (1974-1989). Prezentul volum include texte revelatorii pentru creația și activitatea politică a lui Paul Goma, prezentate de angajații Serviciului românesc, sau intervențiile directe ale scriitorului la microfonul Radio Europa Liberă (în perioada 1974-1981 și ianuarie 1982), fiind însoțit și de o scurtă analiză a colaborării scriitorului din Mana, Orhei, cu respectivul post de radio. Al doilea volum al acestei serii de documente cuprinde perioada 1982-1989 al colaborării scriitorului cu REL/RL.

Evenimentul de lansare a volumului „Paul Goma și Europa Liberă” se va desfășura miercuri, 29 martie, cu începere de la ora 15:00, în Sala galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române.