25 martie 2023

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Expoziția: SCRIITORII PROMOȚIEI ’70. Portret în GRUP: Iulian FILIP, 75

Sub egida Ministerului Culturii și în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, Muzeul Național al Literaturii Române va vernisa luni, 30 ianuarie 2023, la ora 14.00, în Sala de expoziții nr. 1, expoziția SCRIITORII PROMOȚIEI ’70. Portret în GRUP: Iulian FILIP, 75. Expoziția prezintă cărțile de debut ale scriitorilor promoției ’70 (în critica literară, se utilizează și termenul de generație), dar și alte documente, manuscrise, scrisori, fotografii, artă plastică, relevante pentru a ilustra începuturile literare ale promoției. Având o structură modulară, expoziția va evoca, într-un cadru extins, activitatea scriitorilor promoției ’70, care vor fi omagiați sau comemorați pe parcusul anului 2023. Primul portret în grup este dedicat scriitorului cu debutul nr. 1 în promoție, Iulian Filip, la 75 de ani de la naștere.

Scriitorii şaptezecişti basarabeni se remarcă printr-o scriitură ozonizată, în care miza devine, esențialmente, esteticul, concretizat prin conceptele de frumos, transcendental, spiritual, cultural, realului atribuindu-i-se culori şi forme inedite. În poezie, demersul gravitează în jurul eu-lui care scrie şi se comunică într-un discurs profund personalizat.

Evocând nuanțele noi pe care la impun literaturii române din stânga Prutului, istoricul și criticul literar Mihai Cimpoi opinează că, „Odată cu apariția, în anii ’70, a primelor cărți ale poeților Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu, Leonida Lari, Vasile Romanciuc, Leo Botnaru, Iulian Filip, Valeria Grosu, Ion Hadârcă, Ilie Zegrea, Vasile Tărâțeanu, Marcela Benea, Nina Josu, Ludmila Sobiețchi, Constantin Dragomir, Leonard Tuchilatu, prozatorilor Nicolae Vieru, Ion Bogatu, Viorel Mihail, Constantin Munteanu, s-a conturat imaginea distinctă a unei „generații de creație” (T. Vianu) cu un program anumit care continuă, în linii mari, programatismul etic al generației „copiilor anilor treizeci” cu un maximalism estetic la nivelul stării de grație și naturalețe discursului poetic (sau narațiunii)” (Mihai Compoi. O istorie deschisă a literaturii din Basarabia. Ediția a II-a revăzută și adăugită. Chișinău: ARC, 1997, p. 222).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 30 ianuarie 2023 – 3 ianuarie 2024.