25 martie 2023

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Gheorghe Urschi – 75 de ani de la naștere

Gheorghe Urschi s-a născut la 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari, Florești. Actor, prozator, dramaturg, studii la Școala Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova (1965-1971). Actor la Teatrul pentru Tineret „Luceafărul”. A debutat cu volumul de nuvele „Dealul fetelor” (1977). Membru al Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova.

După „debutul promițător” (A. Șalari), editează cărțile „Insula adolescenței” (1980), „Băiatul cu ghitara” (1986), „Cazuri și necazuri” (șcheciuri și povestiri umoristice) și „Eu sar de pe fix” (1995). În anul 2008, scoate de sub tipar „Scrieri alese” în 3 volume. A tradus din opera mai multor scriitori de limbă rusă (M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a.) și a scris versuri pentru diverse piese de muzică ușoară.

Referințe critice

„Umorul individualizează stilul oral al povestirilor lui Urschi,. Citindu-i povestirile, îi simți zâmbetul printre rânduri. El râde chiar și atunci când țese crâmpeie dramatice ori tragice” (A. Șalari, Prefață la „Dealul fetelor”).

„Efectul de estradă e urmărit cu ajutorul povestirii oralizante de Gheorghe Urschi…” (Mihai Cimpoi, „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”).