13 iunie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Vasile Alecsandri și Spania

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, organizează ZILELE HISPANITĂȚII – Día de la Hispanidad, Fiesta Nacional de España –, în cadrul MIERCURILOR LITERARE, și propune publicului conferința cu repondenți „Vasile Alecsandri și Spania”.

Conferința va fi ținută de cel mai avizat hispanist din Republica Moldova, Sergiu PAVLICENCO, profesor universitar, doctor habilitat în filologie la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Repondenții conferinței vor fi Margareta CURTESCU, doctor în filologie, cercetător științific superior al MNLMK și Natalia Hariton, doctor în filologie, cercetător științific superior al MNLMK.

Fiind un călător împătimit, Vasile Alecsandri întreprinde, în vara anului 1853, o călătorie în Spania, care este reflectată în jurnalul „Călătorie în  Africa”, dar și în câteva texte lirice: „Ce gândești, o, Margarită”, „Iahtul”, „O noapte la Alhambra” ș.a.  Itinerarul călătoriei în Spania este schițat de însuși Vasile Alecsandri în jurnal, acesta vizitând următoarele destinații:  Cádiz, Sevilia, Córdova, Bailén, Granada, Jaén, Valdepeñas, Aranjuez. Un text ilustrativ pentru reconstituirea imaginii Spaniei este și articolul „Prosper Mérimée”, scris la moartea scriitorului francez. Din acest necrolog, aflăm, bunăoară, că „Spania sună din ghitară, Spania dănțuiește bolero și caciucia, Spania face pronunciamenturi, dar nu știe a se hrăni”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 12 octombrie 2022, ora 15.00, în Sala Galbenă a MNLMK, str. Alexie Mateevici 79.