2 decembrie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Concursul Național de Eseuri, ediția a IV-a: „DINCOLO DE TEXT, PE URMELE PERSONAJULUI MEU PREFERAT”

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, Editurile Cartier,  ARC și Prut Internațional, Revista literară și Gazeta de Chișinău, portalurile stiripozitive.eu, #diez.md – Știri pentru tineri, lansează Concursul Național de Eseuri, ediția a IV-a, cu genericul „DINCOLO DE TEXT, PE URMELE PERSONAJULUI MEU PREFERAT”.

Concursul se adresează elevilor și studenților pasionați de literatură. Aceștia sunt invitați să identifice personajul lor preferat din literatura română și să scrie un eseu imaginându-și destinul acestuia, dincolo de text. Eseul poate fi însoțit de imagini.

Concursul se va desfășura în perioada 20 septembrie – 6 noiembrie 2022 și se va structura pe următoarele categorii de vârstă:

 • elevi din ciclul gimnazial;
 • elevi din ciclul liceal;
 • studenți.
Participanții vor ține cont de următoarele norme de redactare:
 • volumul – 3-5 pagini dactilografiate;
 • fontul  – Times New Roman;
 • dimensiune – 12;
 • spațiere –  1.5;
 • format A4;
 • margini: 3 cm (stânga), 2 cm (sus), 2 cm (jos), 1,5 cm (dreapta);
 • numerotarea paginilor – partea de jos, centrat;
 • numele autorului, vârsta, clasa, numele profesorului (doar în cazul elevilor), instituția de învățământ, localitatea  – în partea de sus a primei pagini.

Eseurile vor fi trimise până pe data de 6 noiembrie 2022, la adresa electronică: concursnationaldeeseuri.mnl@gmail.com și la adresa fizică: Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, str. Alexei Mateevici, nr. 79, mun. Chișinău,  MD-2009, Republica Moldova, cu specificarea Pentru concursul „Dincolo de text, pe urmele personajului meu preferat”.

Rezultatele concursului, pe categorii de vârstă, urmează să fie anunțate pe 16 noiembrie 2022.

Cele mai bune eseuri vor fi premiate cu diplome, seturi de cărți și vor fi publicate!

* * *

Adresată elevilor de la toate ciclurile de învățământ, ediția de debut a Concursului Național de Eseuri (2020) a avut tema „Scriitori din localitatea mea” și s-a bucurat de interes din partea publicului. Pe adresa Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au venit 107 eseuri, despre 81 de autori, scrise de elevi din Republica Moldova și România. Implicând elevii din ciclul liceal și studenții de la toate nivelurile, ediția a II-a (26 februarie-25 iunie 2021) a concursului a fost organizată cu prilejul celor 90 de ani de la nașterea scriitorului Vladimir Beșleagă și a avut un generic sugestiv, „Vladimir Beșleagă sau literatura ca umbră a suferinței”. Cea de-a treia ediție a fost organizată în același an, între 12 aprilie și 30 iulie, fiind dedicată celor 100 de ani de la nașterea lingvistului Eugeniu Coșeriu. Tema ultimei ediții a fost „Eugeniu Coșeriu, «un lingvist pentru secolul XXI»”, adresându-se studenților și tinerilor cercetători.