18 aprilie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Vernisarea expoziției stradale „VENIM DIN MUNȚII LATINIEI”

VENIM DIN MUNȚII LATINIEI. Scriitori și cărturari care au contribuit prin scris și atitudine civică la salvgardarea și promovarea limbii române în Basarabia

Ziua de 31 august 1989 a constituit încununarea cu succes a luptei basarabenilor pentru limba română. Un popor a cărui supremă valoare în veacuri s-a dovedit a fi păstrarea limbii materne a avut de înfruntat intemperii politice și sociale, oculte planuri imperiale de deznaționalizare, fiindu-i pusă la încercare mereu identitatea și conștiința națională. Marea Adunare Națională din ziua de 31 august 1989, ce a determinat consfințirea prin lege a statutului limbii române ca limbă de stat, a pus începutul stării de normalitate.

În semn de omagiu pentru înaintași, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” vernisează expoziția stradală „Venim din munții latiniei”, dedicată Sărbătorii Naționale „Ziua Limbii Române”. Expoziția evocă numele a câtorva personalități din șirul mare de scriitori și cărturari care, de-a lungul vremii, au contribuit, prin scris și atitudine civică, la salvgardarea și promovarea limbii române în Basarabia: Vladimir Beșleagă, Petru Cărare, Mihai Cimpoi, Anatol Ciobanu, Ion Ciocanu, Eugeniu Coșeriu, Nicolae Dabija, Ion Dumeniuc, Ion Hadârcă, Leonida Lari, Dumitru Matcovschi, Nicolae Mătcaș, Valentin Mândâcanu, Vasile Romanciuc, Vasile Vasilache, Grigore Vieru.

„Deci crezul meu sub zare-albastră
O veșnicie să rămână –
Eu nu mă las de limba noastră,
De LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ!”
(Petru Cărare)

Evenimentul va avea loc marți, 31 august 2021, la ora 12.00, la sediul nou al MNLMK, str. Alexei Mateevici, nr. 79.