Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează, în 30 iunie 2021, la ora 18.00, lansarea cărții „Satul Hîncești / Niorcani: file de monografie” de Margareta Curtescu.
Alături de autoarea cărții, vor participa: originari din satul Hîncești, oameni de cultură, cercetători, muzeografi, prieteni ai muzeului.
Intrarea este liberă.
Evenimentul va avea loc în curtea Casei cu tei a Fundației Regale, str. Alexei Mateevici, nr. 79.
Lansarea de carte se va desfășura în cadrul proiectului MNLMK Miercurile literare, ajuns la a treia ediție. Temele primelor două întâlniri au fost: Drept și literatură: Constantin Stere (9 iunie 2021) și Seara poeziei de dragoste „Flori de tei deasupra noastră or să cadă…” (23 iunie 2021).
MARGARETA CURTESCU: „Cartea aceasta este o călătorie în timp. Pe paginile ei, se regăsesc doar câteva segmente din curgerea infinită a timpului, căci a fost cu neputință să cuprindă în ea întreaga cronică a evenimentelor din care se compun trecutul și prezentul satului Hîncești/ Niorcani. Pe parcursul veacurilor, prin acest spațiu, s-au perindat atâtea destine, încât, dacă printr-o minune, le-am restabili și am descrie povestea fiecăruia care a viețuit aici, am obține o carte imensă, unde s-ar aduna împreună șiruri, șiruri de strămoși.
Cartea aceasta este despre oameni și vremi, despre curajul și forța consătenilor noștri de a rezista în fața istoriei ingrate, de a li se opune, cu demnitate, tuturor vitregiilor și de a persevera în numele vieții și al adevărului. (…) În ea, se întâlnesc generațiile de ieri cu cele de astăzi – să dialogheze, să-și împărtășească impresiile despre rostul vieții și al trecerii omului prin timp (…).
Cartea aceasta este despre memorie și continuitate, despre legătura miraculoasă dintre trecut, prezent și viitor. Cooptând în ea și amintirile mai multor locuitori ai satului pe marginea unor episoade din istoria noastră, relativ, recentă, am mizat pe ideea că orice experiență trăită cândva și împărtășită cu alții este un mesaj, o lecție pentru noi toți – cei din prezent, și, sperăm, pentru cei care ne vor urma”.
Mai multe articole
SCRIITORI FĂRĂ FRONTIERE: Invitatul lunii octombrie 2024 este scriitorul Adrian G. ROMILA, autorul celui mai premiat roman al anului 2024
Manifestări culturale la Muzeul Național al Literaturii Române cu prilejul Zilei Independenței și Zilei Limbii Române
Lansarea volumului de poezie „Maria și arma” de Irina Nechit