Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” are un nou sediu, primit de curând de la Direcția Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului din cadrul Cancelariei de Stat. Noul sediu se află pe strada Alexei Mateevici, nr. 79 (blocurile A, B, V, G). S-a considerat că cel mai potrivit moment de anunțare a intrării în noul sediu ar fi vernisarea unei expoziții, preconizată pentru săptămâna în care se marchează Ziua Internațională a Muzeelor.
Ziua Internațională a Muzeelor se sărbătorește începând cu 18 mai 1977 și urmărește scopul de a atrage atenția asupra unui segment important al culturilor naționale și al celei internaționale, asupra necesității ca domeniul muzeistic, o verigă esențială în dezvoltarea societății, în procesul schimbului cultural și colaborării pe plan internațional, să fie susținut de stat.
În contextul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor, pe data de 22 mai, sâmbătă, la ora 12.00, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” vernisează expoziția stradală „Scriitori din cronica Unirii”, dedicată lui Constantin Stere, lui Alexei Mateevici, lui Pan Halippa și lui Ștefan Ciobanu. Strada Alexei Mateevici din Chișinău este plină de istoricitate, este un loc al memoriei noastre literare și culturale: aici au locuit mai mulți scriitori, între care Constantin Stere, Alexei Mateevici, Vasile Vasilache; tot aici s-a aflat clădirea Sfatului Țării, unde s-a votat Unirea din 1918; pe această stradă s-a aflat, un timp, sediul Uniunii Scriitorilor din RSSM etc.
La eveniment vor participa persoane oficiale, scriitori, muzeografi, prieteni ai muzeului.
Participarea la eveniment implică păstrarea distanței și purtarea măștii. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a noastră!
Expoziția va fi deschisă în perioada 22 mai – 21 iulie 2021.
Curatorii expoziției: Sergiu Stanciu și Vasile Malanețchi.
Mai multe articole
„Darul de Crăciun” la Muzeul Național al Literaturii Române: expoziție de ilustrații și gravuri semnate de Alexei Colîbneac
Vernisarea expoziției „La vânat de… scriitori”: Mihai Ștefan Poiată, debut la 75 de ani
Vernisarea expoziției „Frații mei de sânge, de-am ajuns aci, Nu e nici o moarte care ne-ar muri” – Leonida Lari, 75 de ani de la naștere