26 septembrie 2022

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Bine ați venit pe pagina muzeului !

Expoziția virtuală de artă „Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei Valentina Rusu Ciobanu”


Afiș - Expoziția de artă Omagiu Limbii Române

În 31 august 2020, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, Asociația pentru cultură și arte Arbor, fundația Santavinere, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, a inaugurat expoziția virtuală Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei plastice Valentina Rusu Ciobanu, care poate fi văzută până pe 31 august 2021, pe platforma Theopen-art.com

Portretele scriitorilor basarabeni ocupă un loc aparte în creația Valentinei Rusu Ciobanu, de la a cărei naștere, în toamnă, se vor împlini 100 de ani. Expoziția include un număr important de lucrări, care, în majoritate, fac parte din Fondul de Artă Plastică al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău și al Muzeului Național de Arte al Moldovei. Evenimentul organizat are o dublă dedicație. Este un omagiu adus LIMBII ROMÂNE, sărbătorită anual, la nivel național, în 31 august, pe ambele maluri ale Prutului, și un elogiu adus pictoriței Valentina RUSU CIOBANU. În expoziție au fost incluse portretele scriitorilor români din Basarabia care au contribuit, în măsură diferită, în perioade și cu metode diferite, la păstrarea și dezvoltarea limbii române în stânga Prutului și la afirmarea valorilor naționale românești. Cele 25 de lucrări de artă ale scriitorilor portretizați și un autoportret al Valentinei Rusu Ciobanu sunt însoțite de imagini ale cărților semnate de ei, de citate din opera lor, dedicate limbii și literaturii române. Referințele temporale incluse în operele de artă plastică și cele literare cuprind o perioadă de timp amplă, anii 1954-2020.

Expoziția de artă „Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei Valentina Rusu Ciobanu” a fost realizată prin strânsa colaborare a echipelor Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Arbor Institute for Culture.

Curatori: dr. habil. Maria Șleahtițchi, director, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”,
Victoria Nagy Vajda, fondator Arbor Institute for Culture.

Coordonator proiect: Anastasia Gurschi
Muzeografi: Tamara Malanețchi, dr. critic literar Lucia Țurcanu
Istoric de artă: Constantin I. Ciobanu
Fotograf: Iurie Foca

Link – Expoziție Virtuală


Expozițiile de artă virtuală pot fi vizualizate de pe orice computer sau labtop, prin utilizarea tastelor săgeată ⇐⇑⇒
sau a șoricelului/trackpad.
Pentru ieșire din expoziție utilizați tasta ESC .
Pentru o experiență deplină oferită de Realitatea virtuală, se recomandă vizitarea expozițiilor de artă de pe dispozitive speciale VR. Expoziția actuală VR nu poate fi încă accesată de pe telefoanele mobile.