Expoziția „Culori și scriitori: Eleonora Romanescu” prezintă peisaje și portrete din creația artistei plastice, care pe 26 aprilie ar fi împlinit 97 de ani.
În cadrul evenimentului va fi lansat volumul „Album” de Eleonora Romanescu, apărut în anul 2023 la Editura Cartier.
Expoziția va fi vernisată vineri, 28 aprilie 2023, ora 16.00, Sala galbenă, str. Alexei Mateevici, nr. 79, Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău.
***
Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926, la Leuşeni, raionul Teleneşti, în familia lui Dumitru Romanescu şi a Măriei Crăciun. După şcoala primară din satul natal, îşi continuă studiile la Gimnaziul de Fete din Chişinău (1937-1940), apoi la Liceul Reuniunea femeilor române (1941-1944). În anul 1944 se refugiază la Craiova. Revenind la Chişinău, în perioada anilor 1945-1949, îşi face studiile la Şcoala de Arte Plastice „llia Repin”, (azi, Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală”). Începând cu anul 1953, timp de cinci ani, activează ca profesoară de desen la Şcoala Pedagogică din Orhei. Între anii 1955-1957, frecventează cursurile de restaurare (pictură) în cadrul Atelierelor Centrale de Stat „I. Grabari” de la Moscova. În anul 1957, începe activitatea la Muzeul de Artă din Chişinău, în calitate de custode principal, apoi ca pictor-restaurator. În perioada anilor 1969 – 1982, activează în calitate de profesor la Liceul Republican de Arte Plastice din Chişinău.
Lucrările Eleonorei Romanescu se păstrează în diverse muzee și colecții particulare:
- Muzeul Naţional de Artă al Moldovei;
- Muzeul de Artă din Cluj-Napoca;
- Muzeul de Artă din Constanţa;
- Colecţia Parlamentului României;
- Galeria de Stat Tretiakov, Rusia;
- Muzeele de Artă din Kiev, Lvov, Ujgorod, Ucraina;
- Muzeul de Artă din Duşanbe, Tadjikistan;
- Colecţii particulare: Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Israel, Franţa, Statele Unite, Canada, Italia, Spania, Marea Britanie ș.a.
Mai multe articole
Vernisarea expoziției „La vânat de… scriitori”: Mihai Ștefan Poiată, debut la 75 de ani
Scriitori fără frontieră: întâlnire cu Dan Alexe la MNLR Chișinău
Ateliere de lectură, desen și scriere creativă: “Poeții copiilor, poeții cetății”