
La mijlocul lui februarie , anul trecut, a plecat în neființă prozatorul și jurnalistul Ion Bradu, om de cultură de mare sensibilitate și spiritualitate creștină. Născut la 5 noiembrie 1947 în comuna Dondușeni, raionul Târnova, își face studiile superioare la Universitatea de Stat din Moldova, secția ziaristică pe care o absolvă în 1971.
Pe parcursul anilor, activează în calitate de redactor la săptămânalul „Cultura” și la ziarul „Învățământul Public”, redactor-șef la „Revista de Pedagogie și Psihologie”. A fost consilier la Guvernul Republicii Moldova, consilier la Compania Publică „Teleradio Moldova”.
Ca prozator, Ion Bradu debutează în 1980 cu cartea „Bulboana ielelor”, o culegere de povestiri inspirate din copilăria sa la țară cu o prefață semnată de scriitorul Ion C. Ciobanu în care acesta consemna: „Autorul știe să creeze o atmosferă în cele ce povestește și zugrăvește. Creează o atmosferă firească, plină de omenie și înțelegere. Pătrunde în viața eroilor săi, îi iubește părtinitor, fără să-i absolve de greșeli și păcate”. (Bulboana ielelor. Editura „Literatura artistică”, 1980) O apreciere importantă a volumului publicat a venit și din partea scriitorului Nicolae Dabija, care îl considera pe Ion Bradu unul dintre scriitorii noștri cu cele mai multe lecturi: „ În ceea ce scria se alinia la marea literatură a lumii. Eroii lui – contemporanii noștri, consângeni din sate basarabene – au gesturi de Don Quijote, îngândurări de Madame Bovary, frământări de Macbeth. Stilul lui e intercalare de Faulkner, Zweig, Sadoveanu, Galsworthy – zeii tinereții noastre. Cartea lui de povestiri „Bulboana ielelor” (1980) a fost un eveniment. O asemănam cu un fluviu, autorul lăsându-se dus de meandrele narațiunii, ca un naufragiat cu barca scufundată care nu știe la care mal îl va duce”. Autor de povestiri, nuvele, publicist, începând cu anul 2014 Ion Bradu se alătură echipei Moldova ortodoxă, portal unde își publică eseurile și Jurnalul săptămânal.
Scriitorul pregătea pentru tipar un nou volum de nuvele, considerând că acesta este genul care îl exprimă cel mai bine.
Mai multe articole
Nicolae Țurcanu – 105 ani de la naștere
Gheorghe Blănaru – 90 de ani de la naștere
Ioan Al. BRĂTESCU-VOINEȘTI – 155 de ani de la naștere